woensdag 14 januari 2009

Trommeletrom

Hee schaatsgekken,
t Voelt een beetje aso om over mezelf te schrijven, er zijn miljard interessantere dingen om te lezen. Maar ik heb t beloofd en zal jullie de keuze niet ontnemen ;)
Terwijl de meeste van jullie op de schaats stonden, zag ik schuin boven me de sneeuw op de toppen van de bergen van de Himalaya neerdwarrelen. Die beweging in de lucht verraadde meteen dat er geen schilderij achter m`n raam was geplakt, maar dat dit echt het prachtige zicht vanuit m`n hostelkamer was. Ik verbleef in Dharamsala, waar vredige Tibetaanse monniken tussen de alcolisten en drugsverslaafde kinderen lopen (Dat is een beetje ruw gezegd, maar ik heb een beetje veel gehoord/gezien over de schaduwkant van Dharamsala...).
Soms zat ik een middag in `n gezellig winkeltje waar ze kleine versnaperingen, 2e hands kleding en boeken verkochten om geld in te zamelen voor schoolkinderen van Tibetaanse vluchtelingen. Daar bakte ik nog een Hollandse appeltaart :) Ben trouwens gek op t Tibetaanse eten: Heb nog momo`s (tibetaanse dumplings) leren maken en de noedelsoep was ook een welkome afwisseling op het Indiase eten. M`n stemming was echter grotendeels zwaarmoedig, die periodes heb ik ook hier....
===
Aan de Ganges
Nu ben ik weer opgeleefd en stroomt er weer energie door m`n aderen. Samen met een Israelisch meisje volg ik tabla (een soort djembe/drum) lessen in Rishikesh.
Omdat ik niet zo muzikaal ben en traag praktische dingen oppik, is het meteen een goede oefening om dat te accepteren. De leraar is zelf een goede tablaspeler en geeft ook les op een manier die wel werkt voor mij. Hij leert pas iets nieuws als ik t voorgaande onder de knie heb. Dat vergt dus geduld, heb nu pas 3 ritmes, maar het is leuk om te merken dat als ik maar lang oefen het uiteindelijk wel lukt!
Dit stadje aan de (heilige) Ganges rivier wordt ook wel de yogahoofdstad van India genoemd, dat is te zien aan de vele reclames voor yoga en meditatiecursussen langs de weg. De Ganges ontspringt in de Himalaya en stroomt naar Bangadesh. Hier (vlakbij de Himalaya) is het water nog vrij schoon en mooi zeegroen. Had verwacht dat t hier veel te toeristisch is, maar de sfeer is relaxed, het is laagseizoen dus rustig, de bergen mooi, het guesthouse gezellig met andere reizigers en het leren trommelen is leuk. Dus blijf hier wat langer...
Het is ongeveer een half uur lopen naar de tablales. Eerst het bospadje van m`n guesthouse aflopen, dan langs een tamelijk drukke weg waar van de rikshabestuurders die langs rijden, de helft vraagt of ik een lift wil (of tenminste willen een praatje maken), dan een trap af naar de Ganges, ga brug over de Ganges op. Daar spelen aapjes (of stelen bananen ;) en er zitten bedelaars rustig te wachten tot er (meerendeels) Hindoe pelgrims geld geven (goed voor hun Karma). Aan de overkant van de rivier wandel ik door een levendige winkelstraat parallel aan de Ganges. Omdat er nauwelijk auto`s mogen komen is het steeds wel grappig om daar te lopen. Je vindt er standaard Chai (thee) kraampjes, Indiase kledingwinkels e.d. Ook is de straat vol met koeien en zwerfhonden, staan er mannen met een kar vol doppinda`s (die hij terplekke roostert), iemand achter karretje vol popcorn, fruit, iemand die terplekke uit suikerbieten sap voor je perst, een ander verkoopt glitterverf om tekeneningen op je handen mee te maken (laat elke keer zijn beschilderde hand voor me), hennaverf, of postkaarten. Er zitten vrouwen langs de weg pappadams te maken (knapperige pannenkoeken)... poeh en nog veel meer !
Hieronder even vanalles en nog wat ;)
===
Over de Ganges rivier Volgens de Hindoe religie heeft een koning Bhagiratha lang gebeden naar de god Brahma om de rivier op aarde te brengen. Brahma vroeg aan de god Vishnu om de rivier uit zijn handen te laten stromen. Maar de koning was bang dat de stroom water zo sterk zou zijn dat de hele wereld zou overstromen. Dus bidde hij ook naar God Shiva. Hij vroeg of Shiva, de rivier vanuit de hemel traag door een lok haar zou kunnen laten stromen. En dat gebeurde.. en heel veel mensen leven nu langs de Ganges rivier, gebruiken het water, het vruchtbare land... Voor Hindoes is de rivier goddelijk, een moeder, en ze geloven dat ze minstens 1x in hun leven in de rivier moeten baden.
Ook naar Rishikesh (waar ik nu ben) komen vele Hindoes om te baden in de Ganges en rituelen uit te voeren...
===
Een mooi gedichtje (dankje!!:)
Wensen
Ik wens je dat je bent geboren. Dat is niet niks, want daarmee wens ik ook dat onze voorouders geboren zijn en dat ze allemaal op tijd een ander tegenkwamen om elkaar en daarna jou en mij
te maken. Er hoefde nauwelijks iets mis te gaan, een tram te vroeg, een bus te laat, een speer of kogel hoger, lager, geen bijbel in de borstzak, mist over de snelweg of de bliksem in een boom –
één verkeerde druppel in die hele zee van tijd en jij en ik komen niet voor in het verhaal. Dus wens ik dat de aarde draait, dat zon en maan
nog altijd op de juiste afstand staan, dat wij van eiwit zijn gemaakt en tijdig uit het water kwamen – en duizend mooie dromen voor het nieuwe jaar.
Ingmar Heytze
===
Gek doen met de kinderen van de couchsurf familie waar ik oud&nieuw vierde.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hi hi leuk dat je t daar zo naar je zin hebt ! Ik ga zo even naar de Imperial Household Agency, daar ga ik een afspraak maken om samen een keizerlijke villa te bezoeken in Kyoto..
hi hi zoveeel zin in!

XxX
Mau

Anoniem zei

Hoi Vanya,

Ik heb weer even je verhalen bijgelezen, al een tijdje niet gedaan. Echt veel dingen maak je mee zeg, superleuk om te lezen.

Hoop je binnenkort weer te zien bij Wereldreligies, wanneer kom je eigenlijk weer terug?

Heel veel plezier nog!
Liefs,
Eefje